Rozwój zawodowy

I
[3-3] [404-2]

Inwestujemy w poszerzanie kompetencji pracowników Grupy Azoty – traktujemy to jako niezbędny element rozwoju całej naszej firmy i sposób na skuteczną realizację Strategii na lata 2021-2030. Oferujemy szkolenia dostosowane do różnorodnych zakresów obowiązków i potrzeb każdej ze spółek. Skrupulatnie przestrzegamy również zasad dotyczących poszczególnych stanowisk i wymaganych uprawnień – dbamy o ich terminowe i regularne odnawianie oraz o aktualizację wiedzy.

Grupa Azoty S.A.

Grupa Azoty S.A. zapewnia m.in.:

• szkolenia indywidualne i zbiorowe,
  • naukę języków obcych,
  • zakup kursów E-learningowych.

Zgodnie z Zakładowym Układem Zbiorowym Pracy pracownikowi przechodzącemu na emeryturę lub rentę przysługuje jednorazowa odprawa, której wysokość jest uzależniona od okresu zatrudnienia. W przypadku gdy pracownik rozwiązał umowę o pracę w związku z przejściem na emeryturę w roku i miesiącu nabycia uprawnień, odprawa jest podwajana.

Grupa Azoty Puławy

Grupa Azoty Puławy prowadzi Program doskonalenia umiejętności zawodowych, który określa zasady przekazywania wiedzy i umiejętności pracownikom na stanowiskach robotniczych. Cele Programu to:

• wzrost efektywności pracy,
  • poszerzenie wiedzy i umiejętności pracowników,
  • wzmocnienie procesu dzielenia się wiedzą,
  • ograniczenie liczby nadgodzin,
  • zapewnienie pracownikom większej różnorodności pracy,
  • zapewnienie pracownikom możliwości rozwoju,
  • stworzenie przejrzystych zasad oceny umiejętności i doskonalenia wiedzy pracownika,
  • powiązanie zdobytej wiedzy i umiejętności z wynagrodzeniem,
  • tworzenie pracownikom możliwości awansu poziomego lub pionowego.
Grupa Azoty Police

W Grupie Azoty Zakłady Chemicznie “Police” S.A. rozwój umiejętności pracowników odbywa się zgodnie z zatwierdzonym planem szkoleń na dany rok kalendarzowy, którego celem jest zapewnienie racjonalnego i efektywnego procesu szkolenia pracowników Spółki oraz obsady wszystkich stanowisk, optymalnie wykwalifikowanym personelem.

Grupa Azoty Zakłady Chemiczne „Police” S.A. podejmuje działania ukierunkowane na realizację polityki rozwoju zasobów ludzkich pod kątem zapewnienia optymalnego poziomu kompetencji technicznych i funkcjonalnych adekwatnych do bieżących potrzeb Spółki oraz umożliwiających realizację strategii rozwoju.

Spółka kreuje korzystne warunki pracy poprzez realizację projektów z zakresu podnoszenia kompetencji pracowników. Program doskonalenia umiejętności zawodowych, który określa zasady przekazywania wiedzy i umiejętności pracownikom ma na celu przede wszystkim:

• zdobycie przez pracowników nowej wiedzy oraz umiejętności, które mogą wykorzystać na zajmowanym lub nowym stanowisku pracy,
  • zapewnienie pracownikom możliwości rozwoju oraz awansu,
  • wzrost efektywności pracy,
  • wzmacnianie procesu uczenia się oraz dzielenia wiedzą wśród pracowników.

Ponad to Spółka zachęca do samodoskonalenia poprzez udział w różnego rodzaju szkoleniach oraz kursach językowych.

Spółka nie prowadzi programów pomocy pracownikom, którzy przechodzą na emeryturę lub zostali zwolnieni.

Grupa Azoty Kędzierzyn

W 2022 roku w kędzierzyńskiej spółce:

• podtrzymano rozwiązania pozwalające na realizację określonych szkoleń online,
  • wprowadzono szkolenia wewnętrzne z obowiązujących w spółce procedur oraz zarządzeń, m.in. z zakresu zachowania zgodności z przepisami oraz weryfikacji sankcyjnej kontrahentów,
  • wprowadzono zmiany w zakresie refinansowania czesnego i podnoszenia kwalifikacji zawodowych – od 2022 roku pracownicy zatrudnieni na czas określony również mogą starać się o refinansowanie kosztów nauki i składać wnioski o wyrażenie zgody na podnoszenie kwalifikacji zawodowych,
  • zarząd spółki wyraził zgodę na dodatkowe uprawnienia dla pracowników, którzy realizują doktoraty wdrożeniowe.

W 2022 roku Grupa Azoty Kędzierzyn zrealizowała plan szkoleń na poziomie 115,60%. Aż 65% szkoleń (zarówno indywidualnych, jak i grupowych) zorganizowano w formie zdalnej, co znacznie ograniczyło wydatki związane z wyjazdami służbowymi i pozwoliło na przeszkolenie dużo większej liczby pracowników.

Kędzierzyńska spółka prowadzi Program zachęt finansowych skierowany do osób przechodzących na emeryturę. Uczestnikom programu przysługuje dodatek finansowy do ostatniego wynagrodzenia w wysokości 150% stałej płacowej. Mogą z niego skorzystać pracownicy, którzy spełniają łącznie następujące warunki:

• są zatrudnieni na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony
  • nabyli swoje pierwsze uprawnienie do emerytury lub nabędą je w następnym roku
  • na dzień deklarowanego rozwiązania stosunku pracy będą posiadać prawo do emerytury ustawowej, wcześniejszej lub pomostowej
  • nie znajdują się w okresie wypowiedzenia umowy o pracę.
[404-1]

W czterech głównych spółkach naszej Grupy w 2022 roku średnia liczba godzin szkoleniowych przypadających na mężczyzn wynosiła 9,63 godzin, a na kobiety 7,06 godziny – odpowiednio wzrost o 37,5 p.p. i 7 p.p.  w stosunku do 2021 roku.

Rysujemy przed pracownikami jasne ścieżki kariery i wspieramy realizację zawodowych ambicji. Nasza Grupa stale poszukuje osób otwartych na wiedzę, utalentowanych i chcących współtworzyć nowoczesny polski przemysł chemiczny.

DOBRA PRAKTYKA
Wsparcie przechodzących na emerytury

Grupa Azoty Police zorganizowała w 2022 roku warsztaty w ramach projektu „SMARTCOMBO – zaplanuj z nami swoją przyszłość”. Projekt ten odpowiada na ważny problem społeczny, jakim jest uczucie pustki u osób przechodzących na emeryturę. Udział w warsztatach pozwolił przyszłym emerytom zaplanować przyszłość, odkryć własne talenty i zainteresowania. W ramach zajęć uczestnicy zdobywali wiedzę i narzędzia, dzięki którym mogą rozpoznać swoje potrzeby związane z przejściem na emeryturę.

[404-1]

Średnia liczba godzin szkoleniowych przypadających na pracownika w podziale na płeć

RokPłećGrupa Azoty S.A.
13,32
9,60
9,63

Średnia liczba godzin szkoleniowych przypadających na pracownika w podziale na kategorie pracownicze

Kategorie pracownikówPoziom strukturyGrupa Azoty S.A.
Grupa Azoty PUŁAWY

8,4
15,33
8,56

1 Spółka nie dysponuje systemem informatycznym do zagregowania danych we wskazanych parametrach.

[404-3]

Odsetek pracowników podlegających regularnym ocenom jakości pracy i przeglądom rozwoju kariery zawodowej w 2022 roku

Grupa Azoty S.A.Grupa Azoty PUŁAWYGrupa Azoty POLICEGrupa Azoty KĘDZIERZYN
Kategoria pracownikaLiczba pracowników, którzy zostali poddani regularnej ocenie jakości pracy i przeglądowi rozwoju kariery zawodowejOdsetek pracowników podlegających regularnym ocenom jakości pracy, według płci [%]Liczba pracowników, którzy zostali poddani regularnej ocenie jakości pracy i przeglądowi rozwoju kariery zawodowejOdsetek pracowników podlegających regularnym ocenom jakości pracy, według płci [%]Liczba pracowników, którzy zostali poddani regularnej ocenie jakości pracy i przeglądowi rozwoju kariery zawodowejOdsetek pracowników podlegających regularnym ocenom jakości pracy, według płci [%]Liczba pracowników, którzy zostali poddani regularnej ocenie jakości pracy i przeglądowi rozwoju kariery zawodowejOdsetek pracowników podlegających regularnym ocenom jakości pracy, według płci [%]